Realisatie Wigginspark

Eijsden-Margraten
Groen

Realisatie Wigginspark

De gemeente Eijsden-Margraten is zich bewust van de noodzaak meer aan biodiversiteit te willen doen en het klimaatbestendig maken van de openbare ruimte. Het Wigginspark als ‘voortuin’ van het gemeentehuis in Margraten bood hierbij potentie. Roy Florack van Florack Tuinarchitectuur tekende voor het ontwerp, beplatingsplan en de ontwikkeling. BuitenGewoon Habets mocht zorgdragen voor de operationele realisatie, met onder meer inheemse plantensoorten, maassplit en mergel keerwanden. De bestaande Koningsboom werd op een beter plek geplant, waardoor hij nu straalt als onderdeel van het meanderende pad. Het moest een park worden voor de mensen, met een centrale rol in het dorp!

Een uniek project met een bijzondere achterliggende gedachte. Het park dankt zijn naam namelijk aan Dr. Jefferson Wiggins. Een jonge soldaat die op 19-jarige leeftijd onder erbarmelijke omstandigheden met ongeveer 400 andere Afro-Amerikaanse soldaten het Netherlands American Cemetery aangelegd heeft. Samen begroeven ze duizenden gesneuvelde soldaten, een gruwelijke taak. Als erkenning voor deze taak -onder rassenscheiding binnen het Amerikaanse leger – schreef Wiggins een boek met zijn ervaringen. Mei 2023 besloot de gemeente Eijsden-Margraten op verzoek het park naar hem te vernoemen.

Bèr Houben (Beleidsmedewerker Openbaar Groen) en Martijn Engelen (Algemeen Directeur Luijten Groep) vertellen je er meer over.

Kijk mee naar de film over het project: https://euregiobizz.tv/nl/film/wigginspark-buitengwoon-habets