Keerwanden

Het Heuvel- en Mergelland kenmerkt zich door zijn hoogteverschillen. Deze verschillen zien we ook terug in tuinen en opritten. Om toch zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de ruimte, worden keerwanden geplaatst.

De meeste klanten combineren het plaatsen van keerwanden met het veranderen van hun tuin. Mede omdat door het plaatsen van deze keerwanden er meer ruimte vrijkomt en er dus meer mogelijkheden zijn om uw tuin in te richten. Als eerste beginnen we met het uitgraven van het perceel. De uitkomende grond kan door BuitenGewoon Habets desgewenst afgevoerd worden. Vervolgens worden de fundamenten uitgegraven waar de keerwanden op geplaatst dienen te worden. Deze fundamenten zijn noodzakelijk om een goede waterpas basis te hebben. De fundamenten worden diep genoeg uitgegraven in verband met vorst. Vervolgens wordt er beton aangebracht. Het leveren en aanbrengen van het beton kunnen wij uiteraard ook voor u regelen.

Vroeger werden keerwanden meestal gemetseld met betonblokken om vervolgens schoon metselwerk ervoor te plaatsen. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden.

Big Blocks; dit zijn betonnen blokken met een formaat van 1 meter breed, 25 cm hoog en 50 cm diep. Deze kunnen geleverd worden in de kleuren grijs, zwart, geel en rood. Deze blokken wegen ongeveer 250 kg per stuk en worden dus met speciale klemmen aan de grondverzetmachine geplaatst. Het plaatsen gebeurt in halfsteens verband. Daardoor komen de gaten waar de klemmen gezeten hebben boven elkaar en worden deze gevuld met staafijzer en beton.

L-elementen; dit zijn grijze betonnen platen met een voet (in de vorm van een L), ook leverbaar met twee voeten. Ook deze worden met de grondverzetmachine geplaatst. Ze zijn verkrijgbaar in diverse hoogte maten.

Stapelkeien; deze mogelijkheid geeft een natuurlijk aanzicht en zijn verkrijgbaar in vele varianten. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van de grondverzetmachine om ze te plaatsen (stapelen).

Holblokken; hierbij wordt de keerwand gerealiseerd uit betonnen blokken die van binnen hol zijn en na het stapelen, waarbij ook staven ijzer ingevlochten worden, gevuld worden met beton. Deze blokken kunnen meestal handmatig gestapeld worden. Vooral ideaal op plaatsen waar geen grondverzetmachine ingezet kan worden.

Bij de eerste twee mogelijkheden worden rechte muren gemaakt, die naar eigen smaak bekleed kunnen worden met hout of door er een muur van metselstenen voor te zetten. Echter veel van onze klanten vinden het strakke effect van de gestapelde muur zelf mooier. Uiteraard kunnen keerwanden alleen geplaatst worden indien de percelen bereikbaar zijn voor grondverzetmachines.